За Нас

информации за настанот

Опис на АЗОТ 2022 мтб Предизвик outdoor festival

Outdoor Festival „АЗОТ 2022 мтб Предизвик“ својата прва промоција ја имаше во јуни 2015 година, каде група ентузијасти, членови на Велес Бајкинг решија да направат рекреативна велосипедска тура со цел да ги соберат сите љубители на планинскиот велосипедизам од цела Македонија и заеднички да го извозат еден од најубавите, најнеистражените и најмистичните предели на нашата држава. Ефектот беше многу позитивен, иако доста скромно, со многу непознати, го направивме настанот како препознатлив бренд на с.Богомила кој еве и по 7 години приказната трае, се изменува, се проширува и добива на квалитет.

Од самиот почеток, па еве до подготовката на 8-тиот по ред настан, можеме да заклучиме дека ова е еден од најдобрите настани на отворено кои воопшто се организираат кај нас. Во изминатите 7 години, па до сега настанот е посетен просечно по 300-350 учесници, а највеќе 2016-та година (450 вкупно).

Секоја година членовите на здружението Велес Бајкинг на самиот старт на тековната година предлага план и програма на работа на здружението, согласно со правилата и прпописите на работа на здруженијата ( Закон за здруженија и фондации). Секоја година настанот е дводневен со однапред предвиден агенда на настани.

За својот 8-ти настан предвидени се два дена активности. Почувајќи од првиот ден-сабота каде денот започнува со мала рекреативна велосипедска тура до с. Бистрица (14км во два правци), посета на манастирот „св.Петар и Павле“ над селото, каде со љубезните домаќини е договорена заедничка средба, со нивна пормоција на органска храна и природни шумски плодови. Крајот на турата ќе се обележи со заеднички ручек – каша од свеж планински вргањ – вид на печурки кои ги има во изобилие во овој крај.

Центарот на актовностите е базниот камп на фестивалот – во дворот на основното училиште „Петар Поп Арсов“ во с.Богомила, каде има посебна локација за кампување на сите пристигнати учесници.

Секоја година се поставуваат 100-на кампови, односно кампуваа преку 200 учесници. Сите останати имат можност за сместување во планинарскиот дом во с.Богомила кој има капацитет од 40-на легла, а можност за сместување има и во неколку те домашни куќи кои специјално за овој настан се изнајмуваат (со што директно влијаеме на зголемување на туристичкиот импакт на населението во с.Богомила. Дополнително, дел од учесниците се сместуваат во туристичките понуди на рибник Нежилово (7км од Богомила) кој нуди одлични услови за преноќиште со појадок, и планинарскиот дом во Теово (7км од Богомила) кој е обновен и модернизиран од пред две години и е во сопственост на наш повратник од Канада.

Во однос на организацискиот акспект, првиот ден на фестивалот, покрај рекреативната тура до с.Бистрица нуди и многу други понуди за учесниците. Така, посетителите по своја волја може да ја посетат реката Бабуна која тече низ селото, да ја посетат спомен-куќата на Петар Поп Арсов, еден од основачите на Внатрешната Македонска Револуционерна Борба, можат да ги посетат двете цркви во селото (црквата св. Спас која е на 500м над училиштето и св. Недела која е на 1км од кампот), може да го го посетат и фотографираа Зиданиот мост кој е изграден во Римскиот период, инаку заштитен споменик на културата од 1953 година.

Организаторот на настанот имаат планирана мини едукација на возење на планински велосипед, обука за основите на менување на резервни делови на велосипедот, како и мини квиз проследен со забава и игра.

кога ?
28-29 мај, 2022
10:00 am

Каде ?
с.Богомила, регион АЗОТ, Република МАКЕДОНИЈА

Грижа за сите учесници
“АЗОТ мтб Предизвик посветува големо внимание на рекреативците од сите возрасти“

Самиот настан е посвеетен на рекреативците, на вистинските љубители на природата,на планинскиот велосипедизам, но и на планинарите, на сите категории на физичка спремност. Заначајно за нас е старосната граница – во 2020 година на иста патека велосипед возеа најмладиот и најстариот учесник-велосипедист. Првиот на само 8,5 години, а вториот вистински херој – на негови 72 години. И двајцата ја поминаа средната патека во должина од 33,7км со елевација од 1005м.

Настанот е се повеќе карактеристичен и по се поголемиот број на фамилии кои доаѓаат организирано и секој си ја бара својата авантура. Во последните неколку години акцијата за масовнот на најмладите доведува до голема заинтересираност на оваа фамилијарна посета

#АЗОТ2022мтбПредизвик

42.9 kilometers · +1,697 m / -1,695 m

Голема патека

6 – 8 часа

времетраење

8

тежина на патеката (1-10)

+1,695 m

Елевација

34.4 kilometers · +1,054 m / -1,053 m

мала патека

4 – 6 часа

времетраење

6

тежина на патеката (1-10)

+1,053 m

Елевација

14,7km

планинарска рута

4-5 часа

времетраење

5

тежина на патеката (1-10)

+673 m

Елевација

да си планирате

Агенда на настани

27 мај 2022, петок 28 мај 2022, сабота 29 мај 2022, недела
09:00 am Пристигнување и регистрација на учесниците (потпишување на изјава), сместување Пристигнување и регистрација на учесниците (потпишување на изјава)
12:00 pm Рекреативно возење со велосипед до с.Бистрица Пауза во пл. Дом Чеплес, топол чај на пауза
1:00 pm
2:00 pm Пристигнување во кампот, средување на насоките за кампување , дезинфекција на кампот одмор во с. Папрадиште , можност за посета на црквата „Св. Петар и Павле“, месноста „Марково стопало“
4:00 pm Рекреативна слободна програма, поставување на првите шатори, логорски огин Обука за техника за возење на мтб велосипед за млади Пристигнување на учесниците, забава во кампот, Ручек.

Лотарија со награди

6:00 pm Регистрација на учесниците, (потпишување на изјава) DJ лига на шампиони. Натпревар за најдобар DJ помеѓу велосипедистите. Официјален Крај на настанот
6:00 pm Рок концерт ( настап на EPIDEMY – Кавадарци)

follow us @bikingveles