Планинарска патека АЗОТ 2022

https://www.strava.com/activities/7135874212

Оваа година Планинарската патека AZOT Hiking trail 2022 е изменета со цел на сите учесници да им понудиме нови истражувања, нови погледи кон овој регион.

Старт на планинарската патека е од кампот во дворот на школското училиште во Богомила. Откако во селото ке го поминете Римскиот мост – симболот на селото, учесниците веднаш се упатуваат во шумски патеки кои имаат прекрасен живописен предел, со поглед кон сите правци на целиот регион.

Пристигнувањето во с.Црешнево е за 1,5 часа или должински на растојание од 5,5 км. Во селото има селска чешма со природна, ладна убава планинска вода. Учесниците потоа се упатуваат на малку потежок предел се до највисоката точка на турата 1015мнв, или должински на 7,8км од стартот на турата.

По кратка пауза, во договор со водичите на турата. Патеката оди кружно до карпест предел, а потоа по широка патека планинарите се враќаат во кампот. Патеката е кружна, односно се учесниците се враќаат во ист правец кон почетната точка

Поглед кон целиот планински масив – Мокра планина со сите нејзини врвови, и секако убавицата Солунска Глава 2540мнв

Час по географија, поглед кон Мокра планина – со сите врвови

leave a comment